Sfeşnic din lemn, Ierusalim 1819

#concursMJIAPh #săptămâna3 #PiesaSăptămânii

Sfeşnic din lemn, Ierusalim 1819 https://www.youtube.com/watch?v=ff5v3kAOSG4

Regulamentul concursului îl puteți găsi la postarea fixată sau aici: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3528482440511634&id=180004115359500&__tn__=K-R

Din lada cu comori patrimoniale a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă prezentăm astăzi un obiect de poveste. Un sfeșnic din lemn de măslin cu trei brațe, adus de la Ierusalim la 1819 de pelerinul târgoveț Prodan. În acest context, sfeșnicul este de fapt o recuzită martor pentru cel ce avea să rămână în memoria locului drept Hagi Prodan.
Suport special pentru lumânări, orice sfeșnic este de fapt, un obiect fotofor pentru că rostul lui este acela de a răspândi lumină .
Sfeșnicul este in același timp, un substitut al omului, simbolizând brațele omenești deschise spre rugăciune. Orice lumânare aprinsă nu este altceva decât "antena" noastră de legătură cu Dumnezeu.
În ceea ce privește sfeșnicul din imagine, el se încadrează în tipologia de sfeșnic tip troiță, cu picior columnar și fereastră cu cruce.
Cu o tehnică de fin bijutier, prin dăltuire, incizare și crestare, sfeșnicul poartă o ornamentică iconografică plină de semne simbol. Alegem câteva dintre ele și le "traducem" spre a întregi povestea noastră.
Întreaga fereastră a sfeșnicului este un mic iconostas: in centru, Cruce dreaptă cu raze oblice radiante , înscrisă în cerc tip rozetă , încadrată la rândul său în pătratul ferestrei. Crucea, cercul , pătratul sunt simboluri fundamentale, cosmice. Dacă soarele este izvorul vieții pământești, crucea rozetă este izvorul vieții cerești, chipul lui Hristos care apare pe geamurile existenței noastre. Ramele ferestrei poartă prin incizie, cerul și pământul. În registrul superior se deslușesc arcade cerești ca niste frânturi de nori, iar în registrul inferior, unda apei, element eminamente fertilizator al vieții. În registrele laterale, funia cerului încadrează șiruri de stele ornamentale, simbolizând cetele îngerești ale serafimilor.
Stativul sfeșnicului ca un picior columnar continuă povestea de semne simbol ancestrale, pe care le poartă tainic orice Arbore al vieții ca pe o ascensiune spre cer, acolo unde ne sunt, de fapt, rădăcinile.

Link-uri utile