EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Sub egida Programului Naţional „România 100 de ani”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a organizat, cu patrimoniu muzeal propriu şi împrumutat de la reputaţi colecţionari, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, sala Auditorium, expoziţia temporară „În tranşee pentru ţară...”.

Expoziţia rememorează, pentru publicul iubitor de istorie, încrâncenatele lupte din vara anului 1917 de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, desfăşurate sub deviza „Pe aici nu se trece!”
„Prima victorie adevărată a armatei române” în Primul Război Mondial sau „Verdunul românesc” sunt câteva dintre caracterizările consemnate în istoriografie referitoare la eroica mobilizare a armatei române în Războiul de Reîntregire a Neamului.
Patrimoniul muzeal etalat – fotografii, uniforme, medalii, instrumentar medical, armament, tehnică de transmisie – reconstituirile militare de front, filmele de epocă prezintă vizitatorilor, într-o manieră captivantă, ambianţa, spiritul cazon, contextul militar-istoric al idealurilor vremii sintetizate sugestiv de istoricul Nicolae Iorga prin îndemnul „Unitatea naţională fă-o în inimi, şi de la sine se va scrie pe steag”.

Link-uri utile